Tuinonderhoud in November

Geplaatst op: 22-10-2014 10:00:50

Na het heerlijke nazomer weer en sowieso een fantastisch groeiseizoen, is de herfst dan toch echt aangebroken.
En de herfst betekent een hoop verandering in de tuin!
 

Gazononderhoud in November

Het gazon lang maaien als het nog nodig is, 4 a 5 cm. Zo komt het beter de winter door. Bladeren het liefst verwijderen van het gazon, deze kunnen verstikkend werken. De bladeren kunt u gerust de borders in werken als daar ruimte voor is
 

Border onderhoud

Vaste planten die verwaaid zijn of gewoon geen meerwaarde meer hebben om te laten staan ruim boven de grond afknippen. Let wel op dat veel vaste planten nog sierwaarde kunnen hebben de winter door.  Aanwezig blad in de borders kun je gerust laten liggen. Het beschermd de planten bij strenge vorst en biedt onderdak aan talloze insecten, kleine zoogdieren en micro organismen. Daarbij werkt het ook verstikkend voor onkruid, dat vooral in warme winters gewoon door blijft groeien.
 

Tuinbollen planten in November

Tot en met december kunt u bollen in de border aanplanten, zodat het voorjaar weer vol kleur los kan barsten. Plaats markeer stokjes bij de aangeplante bollen zodat u ze niet beschadigd bij werkzaamheden in bijvoorbeeld het vroege voorjaar.
 

Bomen aanplanten

November is een zeer goede maand, zo niet de beste, om heesters en bomen aan of om te planten. De wortels kunnen goed zetten en vaak is er voldoende aan vocht zodat uitdroging niet mogelijk is in tegenstelling met het voorjaar.
 

Vijveronderhoud November

Blad kun je het beste zoveel mogelijk uit de vijver blijven halen. Stop inmiddels met het voeren van de vissen als u dat doet. Het water mag nog in beweging gehouden worden
 

Bloei vaste planten

Deze maand hebben we naast de prachtige herfstverkleuring ook nog bloei van vaste planten zoals Asters, Zilverkaars (Cimicifuga), Chrysanten, Nerines, siergrassen en de kerstroos. Bij de heesters krijgen we geur en kleur van de Viburnum bodnantense, Skimmia en een hele winter bloemen van de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Winterse bessen zijn dan weer terug te vinden op onder meer de Vuurdoorn (Pyracantha), Callicarpa, Euonymus en hulst. Ook moeten we de verschillende soorten heide niet vergeten, deze kunnen zorgen voor bloei van oktober tot ver in april. Violen in de pot of volle grond bloeien ook prachtig tot aan de vorst.

Wil je deze tuintips maandelijks ontvangen schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen? Dan kun je gewoon even contact opnemen met Marc (06-81430460) of mailen naar marc@gernell.nl, dan gaat de rest vanzelf.

 

Lees meerReacties (0)

Reacties

Dit item heeft nog geen reacties.